top of page

Fogszabályozás

 

 

A fogszabályozás – orthodontia – a fogászat legkorábban különvált szakterülete. Már a XIX-XX. század fordulóján megalapították az első, önálló fogszabályozási szakiskolát. Elnevezése a görög orthos (egyenes) és odontos (fog) szavak összekapcsolásából ered.

 

Esztétika és funkcionalitás

 

Jelentése egyben jelentőségére is utal, hiszen a fogak vagy az állcsontok rendellenességei a legszebb arc harmóniáját is hátrányosan befolyásolják. A fogszabályozó orvosnak azonban nem csak az esztétikai, hanem a funkcionális rendellenességeket is figyelembe kell vennie. Egy szabálytalan fogazat túl azon, hogy „nem szép”, egyéb problémákat is okozhat Önnek. A torlódott fogazat nehezen tisztítható, így könnyebben szuvasodik, hamarabb alakul ki fogágybetegség, a rágóképesség csökkenése, pedig emésztőszervi betegségek kialakulásához vezet. A szabálytalan fogazat hangképzési zavarokat és ezzel összefüggésben mentális, pszichés zavarokat okozhat.

 

Fogszabályozás gyermekeknek

 

A fogszabályozás fontosságát az esztétikai igény és a helyes funkció mellett az elváltozások gyakori előfordulása is adja. Statisztikai adatok szerint, kezelést igénylő elváltozások pl. a gyermekek közel 20 %-nál vannak jelen.  Ezért a fogszabályozás a fogak, az állcsontok alaki és helyzeti rendellenességeinek, az ebből eredő működésbeli eltéréseknek a diagnosztizálásával, megelőzésével és gyógyításával foglalkozik. Célja a helyes fejlődés biztosítása, ezáltal az esztétikum és a normális funkció létrehozása.

 

Ezt a célt a fogszabályozó orvos, különböző kezelési módszerek alkalmazásával próbálja elérni. Legegyszerűbb a megelőzés, ezen belül a rossz szokásokról (ujjszopás, cumizás) való leszoktatás, de ide tartozik az elváltozások korai felismerése és kezelése is. Egyes esetekben a gyógytornához hasonló, speciális gyakorlatokkal lehet egy későbbi kezelést elősegíteni. Legismertebbek azonban a fogszabályozó készülékekkel történő kezelések.

 

Fogszabályozó készülékek

 

Ezek lehetnek kivehető (a köznyelvben éjszakainak nevezett) vagy rögzített készülékek.

 

Fogszabályozás felnőttkorban

 

Gyakran előforduló kérdés, hogy mennyi ideig tart a fogszabályozó kezelés, mikor kell elkezdeni, és lehet-e felnőttkorban fogszabályozni? Ezekre csak megfelelő vizsgálatok után a fogszabályozó orvos tud választ adni, mivel ez mind függ az adott elváltozás mértékétől, a páciens korától és együttműködési készségétől.

 

Időben elkezdeni

 

Mint minden betegséggel kapcsolatban itt is elmondhatjuk, hogy az idejében felismert elváltozás kezelhető a legsikeresebben. Ezért ha bármilyen csekélynek tűnő problémája is van gyermekének, vagy Önnek, kérdéseivel forduljon bátran kollégánkhoz.

 

bottom of page