top of page

Fogápolási és szájhigéniás tanácsok

 

 

Étkezés

 

Ha szeretne hosszú ideig egészséges, ép fogakkal mosolyogni, figyeljen az étkezésre. Szervezetének szüksége van mindennap a vitaminokra és ásványi anyagokra, amely általános egészségi állapota mellett a fogai épségét is szolgálják. A fluor fogyasztása a fogak szempontjából meghatározó, bár ennek igazán gyerek korban van jelentősége a fogváltásig. Legtöbb fluor a burgonyában, dióban, mandulában, mogyoróban és egyéb olajos magvakban található. Ilyen táplálkozás ellenállóvá teszi a fogzománcot a savakkal szemben, és tartósak lesznek fogai. Felnőtt korban már a fogkrém révén a fogfelszínre juttatott fluornak van jótékony hatása. Nagyon fontos a nyers ételek fogyasztása, rágása. Lehetőleg naponta egyen almát, körtét, karalábét, vagy sárgarépát, amely révén megedződnek a fogai és az ínye. Ezek a zöldségek, gyümölcsök hozzájárulnak a fogai természetes tisztításához is. 

 

A vérző íny legtöbbször a gyulladás jele. Enyhébb esetben a kamillás öblögetés és a C vitamin használ, de ha 1-2 nap alatt nem jön helyre, feltétlen kérje a fogorvos segítségét, mielőtt komolyabb baj alakul ki.

 

Szájápolási tanácsaink 

 

A fogorvostól gyakran kérdezik, milyen fogkefét, fogkrémet ajánl ? A szájápolás rendszeres napi feladat. Nem elég a rendszeres fogmosás, annak módszere is fontos

Ideális eset, ha minden étkezés után fogat tudna mosni, ez a gyakorlatban azonban sokszor nem megoldható. Kétszer naponta, reggel és este étkezés után mindenképpen ajánlatos az alapos fogmosás. Sűrű sörtéjű, kisfejű fogkefét használjon, így a nehezen elérhető területeket is elérheti. Mind a kézi, mind a gépi fogkefe megfelelő lehet, a technika azonban korántsem mindegy. El kell tüntetnie fogairól a lepedéket, de ne okozzon a fognyakon sem kopást!

 

Fogkefék

 

A gépi fogkefék hatékonyabban tisztítanak a kézi fogkeféknél. Amennyiben idegenkedik attól, vagy drágának találja, jó technikával a kézi fogkefével is megfelelően tisztíthatja a fogait. A fogkefevásárlásnál vegye figyelembe az életkort.

A gyermekeknek külön fogkeféket fejlesztettek ki a vezető gyártók, amelyre legtöbbször az ajánlott életkor is feltüntetésre kerül.

 

Felnőttek számára rengeteg típust kínálnak a gyártók. A vásárlásnál az alábbiakra kell figyelni: a méret, a sörték erőssége és a nyél kiképzése. 

Az ideális fogkefének, kicsi a feje, így könnyedén elérhető vele a fogak összes felszíne, emellett puha a sörtéje, mert azzal kevésbé sértheti fel az ínyét és kevésbé koptatja ki a fognyakat.

 A nyél kiképzésénél a vastagabb, puha fogásút ajánljuk, amelyen a műanyag nyelet gumival vonják be, így nem csúszik és nem is pálcavékonyságú, így könnyebb használni. A kutatások szerint a keresztirányban álló sörték tisztítanak a leghatékonyabban, mert ezek férnek be a fogközökbe a legjobban.

 

A fogkefék cseréje 2-3 havonta erősen ajánlott, mert a sörték csak eddig őrzik meg hatékonyságukat. Az „indikátoros” fogkefe, a közepén lévő kék sörték elhalványodásával jelzi, cserére szorul. Ha elhajlanak oldalra, vagy kiszőrösödnek a sörték, akkor mindenképp vegyen újat. Az sem mellékes, hogy az öreg fogkefe valóságos baktérium tenyészet. Ha az elhasználódás rövidebb, mint 3 hónap alatt jelentkezik, akkor Ön túlságosan erősen sikálja fogait, amelynek káros hatásai lehetnek, ezért kérjen tanácsot fogorvosától.

 

Fogkrém

 

A fogkrém szintén fontos a szájhigiénia szempontjából. Ha nincs speciális fogkrémre szüksége pl. fogágy betegség, szájszárazság vagy érzékenység miatt, akkor bármely ismert gyártó termékeiből választhat. A speciális fogkrémek közül az érzékenységre a "sensitiv" típusok ajánlhatók. Szájszárazságra ajánlott fogkrémek különböznek a többitől, enzimeket tartalmaznak, amelyek segítik a száj védekező-mechanizmusát. Fogágybetegség leküzdésére a gyógynövényekből készült termékeket ajánljuk.

 

A fog és a fognyak érzékenysége olyan probléma, amely nagyon sok embert érint. A felnőttek több mint 30%-a kémiai vagy mechanikus hatásokra, édes vagy savanyú ételekre, hidegre vagy melegre fájdalmat érez. Ennek oka legtöbbször a fogíny visszahúzódása, ami szabaddá teszi a fognyakat. Az így előbukkanó dentincsatornákon keresztül a kémiai és mechanikai ingerek közvetlenül érik a fog ban lévő fájdalomreceptorokat.

 

Fogselyem

 

A kb. két perces fogmosás után, a fogközök tisztításával is foglalkoznia kell, mert még a fogak felszínének 30%-ával végzett csak. A fogközöket fogselyemmel tisztogassa, amely lehet kör átmetszetű, vagy lapos a könnyebb használat érdekében. 15-20 cm-es darabot letépve, a végeket az ujjára feltekerve óvatosan vigye a két fog közé és C alakban hajlítsa, majd óvatosan az íny alatt is használja. Ha a fogselyem kiszálazódik, akkor ott nem jól záró tömés, vagy korona van, amellyel keresse fel fogorvosát. A több méretben kapható fogköztisztító kefe a fix fogpótlások (hidak) alatti területek megtisztítására alkalmas. A speciális „superfloss” fogselymet, erősebb, merev részekkel és puha vastag felszínnel, a fogszabályozók, az implantátumok és a hidak alatti területek megtisztítására használja. 

Mindezek után a nyelvtisztást se felejtsük el, amelyet speciális fogkefével végezhet, ennek hátoldalán nyelvtisztító rész található.

 

Dohányosok a fogkövesedés és az ennek következtében fellépő fogínysorvadás miatt fokozottan veszélyeztetettek, ezért nekik különös gondot kell fordítaniuk a szájhigiéniára.

 

Hazánkban még nem a szájhigiénia része, de a szakorvosok ajánlják a szájzuhany alkalmazását. Persze nem fogmosás helyett, hanem alapos fogmosás után. A szájzuhany erősíti a fogínyt, így késlelteti az idősebb korban beinduló ínysorvadást.

Az ínygyulladás és szájsebek kezelésére – a fogorvos által ajánlott - fertőtlenítő hatású szájöblítőket is használhat.

 

Gyógynövények:

 

A szájápolásban hasznosítható gyógynövények: zsálya, szegfűszeg, fahéj, ánizs, kamilla, cickafark, cserszömörce, borsmenta, orbáncfű.

Gyulladáscsökkentő, hámregeneráló és fertőtlenítő hatásúak, használatukkal megelőzheti, de kezelheti is a vérző, gyulladt fogínyt és szájnyálkahártyát.

 

Fertőtlenítőként felhasználható a grépfrútmagkivonat is, hiszen baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. A gyógynövényekből készült langyos teába (1 dl-hez) csepegtessünk 10 cseppet és mindennap 2-3-szor

 

öblítse, mossaki vele száját.

 

Ha nem undorodik a keserű íztől, akár be is ecsetelheti fogínyét a kivonattal átitatott fültisztító pálcikával. Hetente 2-3-szor pedig tegyen meleg vízbe 10 cseppet, és reggelig áztassa benne a fogkeféjét. Ezzel jelentősen lecsökkenthető a gyulladást kiváltó és fenntartó kórokozók száma, sőt a fogszuvasodás is.

bottom of page