top of page

A szájüreg a fogazattal és a csatlakozó nyálmirigyekkel a tápcsatorna kapuját képezi. képezi. Hiányos működése a tápcsatorna és az emésztőrendszer különböző megbetegedéseihez, zavaraihoz vezethet. A rágóképesség csökkenése korlátozza a táplálékfelvételt, gátolja a rostdús, fizikai tulajdonságaiknál fogva jó rágást kívánó élelmiszerek felaprózását. Közismert, hogy hiányos rágófunkció esetén a nyálenzimek aktivitása is csökken, s a gyomor-bél traktusba többé-kevésbé emésztetlen, illetve a fontos tápanyagokat nem tartalmazó pépes ételek jutnak, amelyek könnyen okozhatnak gyomor- és bélpanaszokat, sőt komolyabb elváltozásokat (fogyás, gyengeség) is.

 

Az emésztőrendszer egészségének védelme szempontjából elsőrendű fontosságú a száj egészségének megóvása, betegségeinek megelőzése, azok korai felismerése és kezelésbevétele, valamint a már kialakult károsodások megfelelő helyreállítása.

 

Mindezek alapján kiemelt jelentőségüek a fogmegtartó kezelések.

 

Fogtömés:

 

  • In lay (ragasztott betét) amely lehet arany, kerámia vagy kompozit. Nagyobb kiterjedésű fogszuvasodás helyreállítására használatos, amely segítségével a fogstruktúrát jobban lehet reprodukálni.

  • Fényre polimerizálódó, fogszínű tömés, amelyek magas esztétikai igénnyel képes a fogszuvasodás helyreállítására.

 

Gyökérkezelés:

 

fogak heveny, idült gyulladásának kezelése a fogmegtartás érdekében, amely kezelés után a fog helyreállítható.

 

Barázdazárás:

 

gyerekfogászatban a frissen előtört, maradó fogak fájdalommentes, szuvasodás elleni védelme a rágófelszínen gyermeke egészségének érdekében. A maradó őrlő fogak előtörése utáni 2-3 éven belül ajánlott.

 

 

Esetleges további kérdéseit az orvos válaszol menüpont alatt teheti fel szakorvosainknak.

 

A fogvédő bevonatok 

 

hosszantartó és hatékony védelmet nyújtanak a fogak romlása ellen, derül ki egy új felmérésből. A fogvédő bevonat olyan műanyagalapú készítmény, amely a fogak rágófelületét védi. Az anyagot az American Dental Association (ADA) ajánlása szerint a fogszuvasodásnak leginkább kitett felületre helyezik fel, általában az őrlőfogakra és a kisőrlőkre.

 

Az új vizsgálat szerint a rágófelületre helyezett fogvédő bevonatok 92-96 százalékban egy év elteltével is épek maradtak. Öt évvel a kezelés után a vax több, mint 82 százaléka mutatható ki.

 

A fogak kilyukadását megakadályozandó, a védőbevonat fékezi a korai fázisban lévő fogszuvasodás folyamatát. A műanyag védőfelület megakadályozza, hogy a baktériumok és az oxigén hozzáférhessenek a szuvasodás helyéhez.

 

Azoknak gyermekeknek és felnőtteknek van szükségük fogvédő bevonatra, akik az alábbiak közül egy vagy több feltételnek megfelelnek: ha a páciens fogai mérsékelten vagy erősen ki vannak téve a szuvasodás veszélyének; ha a páciensnek a fogában olyan lyuk van, amely a barázdák és hasadékok zománcanyagára korlátozódik; ha a páciensnek erősen barázdált és hasadékos fogai vannak, amelyek könnyen szuvasodnak; illetve ha a páciensnek az állandó fogai kiállóak és erősen barázdáltak.

bottom of page