top of page

A skandináv országokban a mintegy 25-30 éve elkezdett, és azóta is szisztematikusan gyakorolt megelőző módszerek, a fogak megtartására irányuló törekvések sikerrel jártak. Ezekben az országokban az időskorú népesség nagy része is saját fogakkal rendelkezik.

 

A 65 év körüli népességben a szájban lévő megtartott fogak száma 21-26 között van, a fogak pótlására tehát alig van szükség. A fogorvosok fix pótlást ritkán, kivehető fogsort (részleges vagy teljes protézist) alig készítenek. Ezzel szemben Magyarországon a fogelvesztés olyan mértékű, hogy az 50 év feletti lakosság fele már fogsorviselésre szorul.

 

A hiányzó fogak pótlása mindenképpen szükséges, a rágóképesség helyreállítása és a maradék fogazat kímélése, tehermentesítése, minél tovább történő megtartása érdekében. A foghiányok pótlása fix és/vagy kivehető pótlásokkal történhet. Fix pótlások, koronák, hidak akkor készíthetők, ha a szájban elegendő számú és megfelelő elhelyezkedésű fog van.

 

A kivehető pótlás (protézis) lehet részleges, de ha már minden fog elveszett, akkor teljes protézis készül. A készítendő fogpótlás fajtája, megtervezése, elkészítése a fogorvos feladata.

 

A fix vagy rögzített fogpótlások, hidak leginkább fém-kerámia kompozíciókból készültek, de egyre inkább teret nyer a teljes kerámia (Zirkon) pótlás, ha megfelelő számú pillér (saját) fog áll rendelkezésre. Ez nem csak fejlettebb technológia, de a gyakori fémallergia esetén is megoldást kínál.

A kivehető fogpótlások alapanyaga az akrilát, ebből készülnek a fogak és a műíny, míg a protézis alaplemeze célszerűen öntött fémből készül. A fogpótlás elkészültével újabb problémák jelentkezhetnek, ezért a fogápolásra továbbra is szükség van, hiszen "együtt kell élni" a szájba behelyezett idegen testtel, gondozni, ellenőriztetni és időnként cseréltetni kell. Fokozott szájápolás szükséges, a maradó, saját fogak védelme, de a híd funkcióképességének minél további megőrzése miatt is. Az alapos mechanikus fogtisztítás mellett, a fogközöket és a hídtest alatti részeket is meg kell tisztítani a fogselyemmel a felszaporodó dentális plakktól. A koronák, hidak körül fokozott az ínygyulladásra való hajlam.

 

A kivehető pótlások okozta panaszok fizikai, kémiai vagy fertőzéses okok miatt jöhetnek létre.

 

Fizikai okok: a protézis nyomása, felfekvése, túlérése következtében okoznak panaszokat, elsősorban újonnan elkészült kivehető fogsoroknál. Ilyenkor egy vagy több helyen a szájnyálkahártyán a protézis szélénél alakul ki fájdalmas, vörös, esetleg kifekélyesedő terület. A protézis korrekciójával, ami több alkalommal is szükségessé válhat, ezek a panaszok megszüntethetők, és a protézis viselése fájdalommentessé válik. Az új protézis megszokása elsősorban az egyénen múlik - a legjobb fogpótlás is okoz kezdetben panaszokat, ennek a fázisnak a lerövidítése a páciens fegyelmezettségének, tűrőképességének a függvénye.

 

Kémiai okok: a fogművek anyaga – ritkán - irritáló hatást fejthet ki a nyálkahártyára. Az akrilát monomer komponense okozhat ilyen panaszt. A protézisviselők krónikus panaszainak leggyakoribb oka azonban a „Candida albicans” által okozott gombás fertőzés, ami a fogsor okozta szájgyulladást hozza létre, főleg régi, és nem megfelelően tisztán tartott fogsoroknál fordul elő.

E tünetek esetén azonnal fogorvoshoz kell fordulni!

 

Megfelelő fogsorápolással a fenti elváltozások megelőzhetők. A protézis ugyanolyan, rendszeres szájhigiénés gondozást igényel, mint a természetes fogazat. A protézist minden étkezés után ki kell venni, külön protézistisztító fogkefével és fogkrémmel meg kell tisztítani, ezzel az ételmaradékot és a protézis felszínére, a fogakra lerakódott plakkot el lehet távolítani. A protézis műfogaira is rakódhat fogkő, ennek eltávolítása csak erősebb mechanikus eszközökkel lehetséges. Ma már a legkülönfélébb protézistisztító tabletták, oldatok kaphatók, amelyek a mechanikus tisztítás után a fogsort kémiailag is tisztítják, fertőtlenítik.

 

 

Rögzített fogpótlások:

 

A fogpótlás történhet implantátumra vagy hiányt határoló fogakra építve, ill. a megmaradt foggyökérbe épített csapos műcsonkra, az így rögzített fogpótlás lehet:

 

  • Kerámia fogpótlás (fémre égetett vagy fémmentes) korona vagy híd

  • Igény esetén kemény műanyag leplezésű korona vagy híd

 

A fogpótlás esetén szakmailag a kerámia pótlásokat ajánljuk, amelyek funkcionális és esztétikai szempontból is egyértelműen jobbak.

 

Kivehető részleges fogpótlások:

 

  • Fémlemezes, finommechanikai rögzítő elemekkel (a megfelelő esztétikum és az erős helyben tartás miatt)

 

Kivehető teljes fogpótlás

 

A fogpótlásra alkalmazható módszer természetesen függ a meglévő fogak állapotától és a szájhigiéniától - de fontos tényező az ár is. A fogpótlás nem néhány hónapra szól, ezért ajánlatos az elérhető legjobb minőség igénylése. A finanszírozásban pedig az egészségpénztárak ill. az üdülési csekk használata nyújtanak segítséget.

 

Esetleges további kérdéseit az orvos válaszol menüpont alatt teheti fel szakorvosainknak.

bottom of page