top of page

Szájüregi rákszűrés

 

A szájüreget bélelő nyálkahártya és a fogazat tükre a szervezet egyes általános megbetegedéseinek. Nem véletlen, hogy a jó háziorvos feltétlenül megnézi a beteg nyelvét - a száj megtekintése számos állapotra és betegségre enged következtetni.

 

Így például terhesség alatt, vagy cukorbetegségben jellegzetes szájüregi elváltozások észlelhetők, és bizonyos fertőzések, sőt az életet veszélyeztető betegségek (HIV-fertőzés, illetve AIDS) első tünetei is a szájban jelentkezhetnek, csakúgy mint a szájüregi daganatok és a rákot megelőző elváltozások.

 

Utóbbiak idejében felismerve nagyrészt gyógyíthatóak, és életet menthetnek.

 

A szájüregi rákok, rákelőző állapotok korai felismerése és kezelése erősödik. Hazánkban is a leggyakoribb halálok a keringési rendszer betegségei után a daganatos betegségek, amelyek aránya más országokkal összehasonlítva, kiemelkedően magas.

 

A rosszindulatú daganatok közül a szájüregi rákok a fejlett országokban a hatodik helyen állnak. Magyarországon a férfiak az ajak-szájüregi rákok előfordulási gyakorisága tekintetében az ötödik helyet foglalják el. Az összes rákféleséget tekintve az ajak- és szájüregi rák általi halálozás mutatta hazánkban a legnagyobb mérvű növekedést: az elmúlt 15 évben a halálesetek száma az évenkénti 400-ról kb. 1200-ra növekedett. Az összes rosszindulatú daganat 5 százaléka a szájüregi, amelyek rendkívül rosszindulatúak, gyorsan terjednek, áttéteket képeznek, ezért magas a halálozási arányuk.

 

Kialakulásuk okai összetettek. (Genetikai tényezők, a hormonális rendszer állapota és a szervezet immunológiai állapota.) Külső környezeti rákkeltő tényezők: (foglalkozási ártalom, dohányzás, alkoholfogyasztás, túlzott gyógyszerfogyasztás, stressz). Nem szükségszerű azonban a már fennálló szájüregi rák tragikus kimenetele: az idejében felismert és kezelt szájüregi rák is gyógyítható.

 

A szájüregi rákok tünetei

 

A szájüregi rák igen rosszindulatú voltával sokan nincsenek tisztában, ezért elhanyagolják az ajkukon-szájüregben keletkező káros elváltozások figyelését, annál is inkább, mert itt sem okoz panaszt, fájdalmat.

 

Minden, az ajkakon, szájban előforduló, nyolc napon belül nem gyógyuló duzzanat, szövetszaporulat, fekély, az ajkak hosszasan fennálló hámló duzzanata, nem gyógyuló sérülése esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

 

Előrehaladott esetben - s ezt nem szabad megvárnunk, mert ilyenkor a gyógyulás már kétséges - a daganat zavarhatja a rágást, a nyelést, a beszédet, kifekélyesedve fájdalmassá válhat, vérzést is okozhat. A csontokra való átterjedés, a helyi nyirokcsomóduzzanat előrehaladt stádiumot jelez.

 

A rákos folyamat kialakulhat a szájnyálkahártya minden területén, az ajkakon és a garatbemenetnél is. A területek vérellátása befolyásolja a daganat terjedését, így különösen veszélyesek a gyors terjedési lehetőség miatt a nyelvi és a szájfenéki lokalizálódó daganatok.

 

A szájüregi rákok kezelési lehetőségei, gyógyulási esélyei

 

Minél korábbi stádiumban fedezzük fel a szájüregi rákot, annál valószínűbb a gyógyulás esélye. A rák felismerése történhet

  • önmegfigyeléssel  

  • rendszeres fogorvosi vizsgálat során

  • szűrővizsgálaton

Rákgyanú esetén a szakorvos intézetbe utalja a beteget, ahol tisztázzák a diagnózist. A korai műtét, a ma már mindenütt rendelkezésre álló különböző besugárzási módszerek, kemoterápiás (gyógyszeres) kezelések jelentősen javították a gyógyulási, s ezzel együtt a túlélési esélyeket. A fentiekből következik, hogy a szájüregi rákok korai felismerése igen fontos. Még fontosabb azonban a rákelőző elváltozások felismerése.

 

A szájüregi rák terjedésében komoly rizikó faktor a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és a túlfűszerezett ételek rendszeres fogyasztása, valamint nem utolsó sorban az elhanyagolt szájhigiénia. Sajnos kialakulhat olyanoknál is, akikre a fentiek nem jellemzőek.

 

Az éves fogszakorvosi felülvizsgálat alkalmával – amelyet szakorvosaink ingyenesen biztosítanak – a fogak állapotának felmérése mellett a szájnyálkahártya vizsgálatát is elvégezzük. Ennek révén a szájürgei rák megelőzhető, mivel a fogszakorvos a rákot megelőző nyálkahártya elváltozást észleli, így a betegség még időben gyógyítható.  A fenti elváltozások nem járnak fájdalommal így mindenképpen a fogszakorvos végzi a leghatékonyabb a szűrést.

 

Ha Ön fegyelmezetten, évente megjelenik az éves felülvizsgálatainkon, nagyon nagy biztonsággal megelőzhető minden komolyabb baj.

 

 

bottom of page